De Belangrijkste Do’s en Don’ts van Conflictbeheersingstechnieken bij Koppels

Als koppel zal je vroeg of laat onvermijdelijk te maken krijgen met meningsverschillen of ruzies. De manier waarop jullie hiermee omgaan, kan bepalend zijn voor de gezondheid van jullie relatie. In dit artikel bespreken we enkele essentiële do’s en don’ts van conflictbeheersingstechnieken die jou en je partner kunnen helpen om constructief met conflicten om te gaan.

Do's

1. Blijf rustig en respectvol

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen tijdens een conflict is rustig blijven en respectvol communiceren met je partner. Probeer niet te schreeuwen of beledigende taal te gebruiken. Stel in plaats daarvan vragen en probeer te begrijpen wat de ander motiveert.

2. Zoek naar oplossingen

Wanneer je midden in een conflict zit, kan het moeilijk zijn om verder te kijken dan de emoties van het moment. Toch is het belangrijk om samen op zoek te gaan naar oplossingen. Luister naar elkaars suggesties en zoek naar compromissen waar jullie beide mee akkoord kunnen gaan.

3. Respecteer elkaars grenzen

Soms hebben beide partners tijd nodig om af te koelen voordat er verder gepraat kan worden. Respecteer elkaars grenzen en geef elkaar de ruimte. Het is beter om later terug te komen op het onderwerp wanneer jullie mentaal en emotioneel rustiger zijn.

Don'ts

1. Vermijd afbrekende taal

Zinnen als “jij doet altijd hetzelfde” of “jouw gedrag is de oorzaak van ons probleem” hebben weinig constructieve waarde en kunnen je partner kwetsen. Probeer daarom te vermijden dat je dergelijke afbrekende taal gebruikt.

2. Let op je lichaamstaal

Je lichaamstaal spreekt vaak luider dan woorden. Als je tijdens een conflict slaat met deuren, met je armen zwaait of met je ogen rolt, kan dit de discussie escaleren. Probeer in plaats daarvan open en ontspannen te zijn en laat zien dat je echt naar je partner luistert.

3. Geef niet toe omwille van de vrede

Wanneer we geconfronteerd worden met conflicten willen we soms gewoon de vrede bewaren. Maar het is belangrijk om eerlijk te blijven over wat je denkt en voelt. Het is beter om op zoek te gaan naar de juiste compromissen dan om je eigen mening te verloochenen.

Door deze do’s en don’ts in acht te nemen en deze conflictbeheersingstechnieken toe te passen, kunnen jullie elkaar hopelijk beter begrijpen en samenwerken bij toekomstige meningsverschillen. Onthoud dat conflicten onvermijdelijk zijn, maar hoe jullie ermee omgaan bepaalt welke impact ze zullen hebben op jullie relatie.

Ontmoet psycholoog, counselor en coach Simone Engel

Al vroeg ontstond bij mij een passie voor het helpen van mensen. Dat wilde ik gespecialiseerd en zo breed mogelijk doen. Zodat ik (bijna) iedere klacht of hulpvraag waarmee iemand bij mij aanklopt, kan beantwoorden.

Scroll naar boven
Contactgegevens
Simone Engel BSc
Wil je dat ik jou terugbel?

Vul hier je telefoonnummer in en ik bel je binnen 24 uur terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.