Eerlijkheid: in je eigen kracht staan en eerlijk kunnen zijn in relaties

Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat eerlijkheid de basis is van een goede relatie? Maar wat betekent het nu precies om eerlijk te zijn in je relatie, en hoe kan je dit tot uiting brengen?

In je eigen kracht staan

Het begint allemaal met in je eigen kracht staan. Dit betekent dat je jezelf goed kent en weet wat je waarden en grenzen zijn, en deze op een assertieve manier kunt communiceren naar je partner. Als je niet in je eigen kracht staat, zal je makkelijker meegaan met de wensen van anderen, en hierdoor misschien dingen doen die niet helemaal bij je passen.

Eerlijk zijn naar je partner toe

Maar hoe zit het dan met eerlijk zijn naar je partner toe? Soms kan het eng of moeilijk zijn om over je gevoelens of gedachten te praten, vooral als ze negatief van aard zijn. Toch is het belangrijk om altijd open en eerlijk te zijn, ook als dit moeilijk is. Dit betekent niet dat je alles hoeft te delen, maar wel dat je geen dingen verzwijgt of manipuleert om de ander te ontzien.

Empathisch reageren op de eerlijkheid van je partner

Dit geldt natuurlijk ook andersom: als je partner iets aan jou vertelt, is het belangrijk om hier empathisch op te reageren en je eigen reactie niet ten koste te laten gaan van de waarheid. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik begrijp dat dit moeilijk voor je is, maar ik waardeer het dat je eerlijk tegen mij bent.”

Oprechtheid en standvastigheid in je relatie

Uiteindelijk draait het er niet om hoe perfect je bent in je relatie, maar juist om hoe oprecht je bent. Eerlijkheid is de basis van vertrouwen en respect in een relatie, dus durf jezelf te zijn en standvastig te blijven in wat voor jou belangrijk is.

Conclusie

Dus onthoud: eerlijkheid duurt het langst. Wees open en oprecht naar elkaar toe, en bouw zo aan een solide fundament voor jullie relatie.

Ontmoet psycholoog, counselor en coach Simone Engel

Al vroeg ontstond bij mij een passie voor het helpen van mensen. Dat wilde ik gespecialiseerd en zo breed mogelijk doen. Zodat ik (bijna) iedere klacht of hulpvraag waarmee iemand bij mij aanklopt, kan beantwoorden.

Scroll naar boven
Contactgegevens
Simone Engel BSc
Wil je dat ik jou terugbel?

Vul hier je telefoonnummer in en ik bel je binnen 24 uur terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.