Samen Opvoeden: Voorkom dat je een van de kinderen wordt

Wanneer jullie kleine spruit de wereld verwelkomt, verandert er van alles. Jullie slaapritme verandert in iets wat lijkt op dat van een nachtdier, jullie sociale leven draait nu om speelafspraakjes, en zelfs jullie bingesessies voor de tv nemen een wending richting tekenfilms en poppenkast. Maar te midden van deze chaos is er één ding dat niet mag veranderen: jullie relatie als partners. Ja, ik hoor jullie al zuchten – “Makkelijker gezegd dan gedaan.”

Oké, laten we er meteen induiken. Samenwerken maakt de droom waar. En die droom, beste lezer, is ervoor zorgen dat je partner niet je oudste kind wordt. Stel je voor dat je zowel je kind moet herinneren aan het maken van huiswerk als je partner aan het oprapen van zijn sokken? Dan heb je geen harmonieus huishouden meer, maar een paniekerig circus zonder suikerspin.

Maar geen paniek. Verschillende opvoedstijlen zijn net zo gebruikelijk als het vinden van willekeurige Legostukjes onder je voeten (au!). De één van jullie kan de rechtlijnige handhaver zijn die het huiswerk om exact 19.00 uur eist, terwijl de ander wat milder is en het mantra koestert van “Ach, vijf minuten extra kan geen kwaad.”

Klinkt dat als jullie huishouden? Voordat jullie woonkamer verandert in een slagveld, laten we het hebben over een paar manieren om deze draaikolk van ouderschap te doorstaan zonder het vonkje in jullie relatie te verliezen.

Degradeer je partner niet tot kindstatus

Je partner kan lachen om scheetgrappen en genieten van zaterdagochtendtekenfilms, maar dat maakt hem nog geen kind. Zelfs als jullie meningen over discipline verschillen, onthoud dan dat jullie samen staan voor jullie kinderen. Bespreek het in privé, maar sta in het openbaar zij aan zij. Ja, zelfs wanneer jouw idee van discipline meer neigt naar ‘geen videospelletjes voor een dag’ en dat van je partner meer lijkt op een soort bootcamp.

Maak tijd voor elkaar (en niet alleen voor ouderavonden)

De verbinding met je partner behouden wanneer je kinderen hebt, is net zo gemakkelijk als het bakken van een soufflé tijdens een aardbeving. Jullie hebben tijd nodig voor “ons”. Niet de tijd die wordt besteed aan discussiëren over wie de afwas moet doen, maar echte kwaliteitstijd. En nee, elkaar ‘per ongeluk’ tegenkomen bij de wasmand telt niet.

Je partner: voor altijd in de snelle baan

Ouders worden mag niet betekenen dat jullie relatie naar de achterbank wordt verbannen en alleen herinnerd wordt wanneer deze om aandacht smeekt. Zet je partner in de voorrangstrook, niet ergens in een stoffige hoekje op je to-do-lijst, ergens tussen ‘de dakgoten schoonmaken’ en ‘die rommelige lade opruimen’.

Houd de vonk levend

Herinner je je die spontane diners of weekendjes weg nog voordat jullie leven helemaal draaide om luiers en huiswerk? Komt er niets in je op? Nou, dan is het hoog tijd om die spontaniteit weer terug te brengen. Ouders zijn worden betekent niet dat je afscheid moet nemen van alle plezier en spelletjes. Vind vreugde in de alledaagse momenten, weg van de ouderavonden en de voetbaltrainingen van de kinderen.

Plan een date night die alleen voor jullie twee is. Nee, een snelle trip naar de supermarkt telt niet mee (ik zie je wel, romantici in het gangpad van de boodschappen). Ik bedoel een echte date night. Misschien is het uitproberen van dat nieuwe Chinese restaurant in de stad, of misschien is het gewoon genieten van een rustig kopje koffie in jullie achtertuin onder de sterren. Wees creatief, wees spontaan, en laat die innerlijke flirt los! Stuur een ondeugend berichtje, knipoog of geef een speelse duw. De kinderen zullen het niet begrijpen, maar het voegt dat beetje ‘je ne sais quoi’ toe aan jullie relatie. Houd de vonk levend, het is de moeite waard!

Groei samen, niet alleen ouder

Onthoud altijd dat jullie in hetzelfde team zitten. Jullie juichen voor hetzelfde doel – een gelukkig en liefdevol gezin. Dit vereist samen groeien, samen leren en ja, soms samen fouten maken. Toon oprecht interesse in de dag van je partner, toon waardering voor zijn inzet en respecteer elkaars keuzes.

Uiteindelijk zullen jullie kinderen jullie dankbaar zijn. Ze zullen de liefde en het respect dat jullie voor elkaar hebben opmerken en deze waarden meenemen naar hun toekomstige relaties. Jullie stellen hier de norm – maak er een gouden norm van!

Ontmoet psycholoog, counselor en coach Simone Engel

Al vroeg ontstond bij mij een passie voor het helpen van mensen. Dat wilde ik gespecialiseerd en zo breed mogelijk doen. Zodat ik (bijna) iedere klacht of hulpvraag waarmee iemand bij mij aanklopt, kan beantwoorden.

Scroll naar boven
Contactgegevens
Simone Engel BSc
Wil je dat ik jou terugbel?

Vul hier je telefoonnummer in en ik bel je binnen 24 uur terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.